2010. november 7., vasárnap

Könyv ismertető/ajánló

A History of Japan to 1334
Írta: George Sansom
Kiadó: Charles E. Tuttle Company, Inc. 1990

Egy három kötetes sorozat első kötetéről van szó. A két fő-forrásom közül ez az egyik. Maga a könyv hihetetlen részletességgel mutatja be a történelmet az őskortól kezdve 480 oldalon keresztül, és ez csak a 14. század első feléig tart. Amit én a könyvből elsősorban felhasználok, az a 12. fejezettel kezdődik. Ebben az író részletesen ismerteti a bushi réteg kialakulását és felemelkedését. Habár ez a rész kevésbé szorosan kapcsolódik a témámhoz, a már megtanultak felfrissítésére, és kevésbé ismert vagy éppenséggel teljesen ismeretlen események bemutatása miatt használtam fel. Az ezt követő fejezet Taira no Kiyomori életet, személyiségét és az alakjához köthető eseményeket vizsgálja. A Hōjō család ekkor már belekerült a képbe, de nem sok információval szolgál még róluk az író. Az események követése miatt fontos fejezet.
Az általam felhasznált harmadik fejezet a Gempei háborúról szól. A negyedik, pedig a keleti harcosokról, tehát Minamoto no Yoritomoról, embereiről, a háborúra való készülődésről és személyiségéről. Az utóbbi Masako szempontjából fontos. Milyen emberhez ment hozzá, stb. Mivel Hōjō család ekkor már Yoritomo oldalán állt, annak ellenére, hogy Taira szövetségesek, sőt oldalágon leszármazottak is voltak, egyre érdekesebbé válik. Tény azonban, hogy még mindig viszonylag keveset szerepelnek a könyvben. Van egy fejezet, ami külön velük foglalkozik: Hōjō régensek. Számomra ez a legérdekesebb. Viszont ez már csak a hatalomra kerülésükről szól. Masakoról nem ír sokat, pedig ekkor már nagyon benne van az eseményekben. Ezt általánosan meg tudtam figyelni. Hōjō Masakot a japán történelem egyik kiemelkedő női alakjának tekintik, aki Yoritomo oldalán segített felépíteni a bakufut, kezébe ragadva a hatalmat, irányította is, családjának játszotta át és így komoly hatást gyakorolt a történelem folyására. Mindezekkel ellentétben, vannak könyvek, ahol nem vagy csupán alig említik meg, „Yoritomo felesége”, ennyi. Nő révén valószínű, hogy kevésbe adott ki direkt parancsokat, inkább hatott az őt körül vevő férfiakra (férje, apja és öccse), talán ezért említik egyes források, mint egy maghatározó személyiséget, mások meg gyakorlatilag sehogy.
Sansom valahol a kettő között helyezkedik el. Többször megemlíti Masakot, de nem nagyon ír az eseményekre gyakorolt szerepéről. Többnyire az öccsének vagy apjának tulajdonít mindent. Ez a könyv tehát magáról Hōjō Masakorol nem ad használható képet, viszont az eseményeket kimerítően részletezi és rengeteg, idáig számomra ismeretlen információval szolgál. Az egyetlen furcsaság, amit fel tudok hozni az az, hogy az író itt-ott kissé furcsán fogalmaz, időnként pedig nem tér ki fontosabb részletekre, miközben más dolgokat meg igen részletesen ismertet. Ezektől eltekintve ajánlom bárkinek, akinek a témája kifejezetten történelmi téma. Biztos talál egy hozzá vágó fejezetet, érdemes elolvasni. Természetesen a másik két kötetet is.
Megtalálható a Japán Alapítványban.

5 megjegyzés:

  1. Én is hasonló könyvismertetéseket tervezek, már előre borzongok miattuk. A tied jó lett, pont elég.

    VálaszTörlés
  2. koszi :) szerintem se kell tobb. csak ird le mit hasznalsz fel belole, roviden. meg esetleg irhatsz a konyvrol magarol, pozitiv-negativ oldala, kiknek ajanlod, ilyesmi :)

    VálaszTörlés
  3. Főleg a második, harmadik könyvet olvastam, de gondolom ez is olyan színvonalas =)

    VálaszTörlés
  4. Érdekesnek tűnik, a nagykönyvbárban bent van? :)

    VálaszTörlés
  5. színvonalas...néha már túlságosan is...
    nem tudom. én a jp alapítványból vettem ki. de nekik megvan 2 példányban is

    tényleg rettentő bőven ír, szóval nagy eséllyel talál mindenki a témájába vágó részt

    VálaszTörlés