2010. december 9., csütörtök

Masako és Yoritomo I.

Masakoról sajnos kevés az értékelhető forrás. Vannak, akik a kor egyik legfontosabb alakjának tartják és úgy is írnak róla. Elismeréssel beszélnek arról, ahogyan irányított a férje által létrehozott rendszert, még jóval annak halála után is. Mások a nevén kívül nem említenek semmit, és a család érdemeit a Kamakura bakufu kezdeti éveiben, egyedül Tokimasanak vagy Yoshitokinak, Masako öccsének tulajdonítják. Többnyire csak legendákban maradt fenn a neve, konkrét információ viszonylag kevés van róla. A legfontosabb forrás az „Azuma kagami”, ami értékes információkkal szolgál a Kamakura bakufuról és Yoritomo hadjáratiról is. Masako is gyakran szerepel benne. Azonban mivel ezt a gyűjteményt a Hōjō család rendelte meg és tartotta rajta a kezét, valóságtartalma kétségbe vonható. Valószínűleg gyakran eltér a valóságtól és jobb színben tüntetni fel a család tagjait. Egyes részeit legendaként kezelik csupán.

Masako 1157-ben született, Hōjō Tokimasa legidősebb lánygyermekeként. Édesanyja korai halála miatt, a háztartás felügyelete, testvéreinek neveltetése az ő felelősségévé vált. Masako egy kaotikus, háborúkkal teli korszakba született; emellett a fővárostól távol, a keleti tartományokba, ahol a nehézségek mindenkit, még az asszonyokat is keménységre neveltek. Jártas volt lovaglásban, vadászatban, íjászatban, hozzászokott a férfitársasághoz. Csupán három éves volt, mikor a fiatal Yoritomo Izuba került háziőrizet alá.
A legtöbb kutató egyetért abban, hogy Masako és Yoritomo kapcsolatát valóban az érzelmek, és nem a politika vagy az érdekek irányították.
Yoritomo részéről nem valószínű, hogy érdekházasságról van szó. Masako a kor szokásaihoz képest idős volt, már húsz éves is elmúlt. Rendkívül intelligens nőnek mondták, viszont nem volt különleges szépség. Emellett, habár a Hōjō család a Tairakhoz fűződő rokoni szálakkal büszkélkedtek, de a keleti területeken nem ők voltak az egyetlenek. Valószínűleg túlságosan távoli volt ez a kapcsolat ahhoz, hogy valóban számíthatott volna. Ugyan a Taira klán hűbérbirtok köreibe tartozott, Hōjō Tokimasanak, a család fejének mégsem volt se elég, se mély kapcsolata az udvarban ahhoz, hogy a provincia kormányzójává nevezték volna ki, Kyotoból jelölték ki. Valójában, egy kicsi, kevés hatalommal vagy befolyással bíró családról volt szó. Akik felemelkedésüket Minamoto no Yoritomoval való kapcsolatuknak köszönhették elsősorban.
Ugyanakkor Yoritomo helyzete sem kecsegtetett sok kilátással. Gyakorlatilag föld és vagyontalan, egy bukott család száműzött sarja volt. A Tairak hatalmuk teljében voltak, nem úgy tűnt, hogy Yoritomo képes lesz valaha is változtatni számkivetett sorsán. Fiatalnak se számított, harmincas éveinek elején járt. „Így hát Masako motivációja nem lehetett más, mint szerelem.” Pontosan emiatt nem viselte jól Yoritomo félrelépéseit és az utókor is inkább hatalmas féltékenysége miatt emlékszik rá, nem pedig a történelem alakításában játszott szerepéért.
Hōjō Tokimasa néhány évre Kyotoba ment, hogy ott a rá kirótt kötelező palotaszolgálatot, teljesítse. Ez idő alatt bontakozott ki Masako és Yoritomo szerelme. Tokimasa természetesen ellene volt a kapcsolatuknak, félt hogy a család számára súlyos következményei lennének. Masako azonban nem hagyta magát, és 1178-ban megszökött Yoritomoval és összeházasodtak. Elrejtőztek, míg Tokimasa haragja le nem csillapodott, csak azután tértek vissza. Az események innentől fogva felgyorsultak. 1180-ban megérkezett Mochihito herceg felszólítása Kiyomori elleni lázadásra és megkezdődött a Genpei háború.

Szakirodalom:
Margaret Fukuzawa Benton: Hōjō Masako, 164, 168
Mark Weston, 132

5 megjegyzés:

  1. Annyira vicces, hogy a nő 20 évesen már öreg, de a férfi 30 évesen még fiatal :)

    VálaszTörlés
  2. "fiatalnak se számított" ő se volt az

    VálaszTörlés
  3. Hmm, ez a bejegyzés tetszik eddig a legjobban. Tényleg jó lenne tudni, mi volt a teljes igazság... szeretem a szerelmi történeteket. Kár, hogy mint a legtöbb, ez se volt happy end.

    VálaszTörlés
  4. na hallod! és én egy csomó mindent még ki is hagytam! vannak olyan legendák, amik szerint Yoritomo nem is Masakonak,hanem a húgának udvarolt és csak az egyik szolgájának a közbenjárásának köszönhető, hogy a szerelmes levél Masakohoz jutott.
    Ami a happy endet illeti...nem is tudom. Masako elég befolyásos lett Yoritomo halála után. :P

    VálaszTörlés