2011. március 31., csütörtök

A bakufu és az udvar kapcsolata II. / Befejezés

Nos kedves olvasóim, itt az utolsó bejegyzés, amivel lezárom a történetet. Igaz másfél napos késéssel, de felkerült. Jó olvasást :)


A Hōjōk hatalma nem volt abszolút. Sokan voltak elégedetlenek velük és azzal, ahogyan a dolgokat irányították. Ha Go-Toba jobban figyelt volna ezekre az elégedetlenkedőkre és bölcsebben kezelte volna a helyzetet, előfordulhatott volna, hogy sikerrel vezeti a seregét a bakufu ellen. A Hōjōknak a jövőben sok mindenben, például az udvarral és vazallusaival való kapcsolatában kellett változtatnia. Go-Tobat és az általa kinevezett császárt száműzték, helyette ők neveztek ki újat. Szigorúbb ellenőrzés alá vonták az udvart is. Kivégeztették azokat a nemeseket és magasabb rangú katonákat, akik részt vettek a lázadásban. Oldalukon harcolókat megjutalmazták, nekiláttak megvizsgálni vazallusaikhoz fűződő kapcsolatukat. A lázadozó területekre hozzájuk hű emberek ültettek.
Mindezektől függetlenül még jó darabig a hatalmuk megszilárdításán kellett fáradozniuk, egészen, ami Hōjō Tokiyori lett a régens, 25 évvel később. Elégedetlenségek és lázadások továbbra is előfordultak, habár kétségtelenül az 1221-s háború volt a legnagyobb jelentőségű.
Ugyanakkor a bakufu rendszere bizonyított. Fontosabb volt a klánok közötti vitáknál. Nem a shōgun személye, hanem magának a bakufunak a fennmaradása számított.

1224-ben meghalt Hōjō Yoshitoki. A régensi pozícióban fia, Yasutoki követte.
1225-ben meghalt Masako is. Miután még utoljára demonstrálta megingathatatlan lelkierejét, mikor személyesen jelent meg egy összeesküvő házában és megkérdezte, kihez hűséges? Szemtől szembe Masakoval, a férfi felhagyott terveivel és hűséget esküdött Hōjō Masakonak.

Sansom, 382-383.o

4 megjegyzés:

  1. Miről fogsz írni ezután? Jöhetne még egy kis ármánykodás, szerelem =D

    VálaszTörlés
  2. Ez a csaj lesz a példaképem. Csak kiáll a lázadó elé és egyből leborul elé :)

    VálaszTörlés
  3. imádom az ilyen nőket XDD háttérből mozgatja a szálakat és uralkodik :D
    mesélhetnék Hatsepsutról is :) na ő aztán kemény volt :D az egyetlen női fáraó (Kleopátra "csak" királynő volt)

    nem tudom :) felteszek még képeket, meg megírom az absztraktot, utánna lehet felteszek bejegyzéseket a szakdolgozatomból

    köszönöm

    VálaszTörlés