2011. március 8., kedd

A Hōjōk hatalomra kerülése III.

Most hogy kisebbik fia lett a shōgun, Masako megtett mindent, hogy ott is maradjon. Tokimasa második felesége Makiko viszont megtett mindent, hogy ne így legyen.
Sanetomo helyett, Makiko a vejét, Hiraga Tomomasat akarta a shōguni pozícióba. Tomomasa is Minamoto leszármazott volt, csupán egy másik ágon, ezért ő is jogosan formálhatott volna igényt a címekre, amiket ekkor Sanetomo birtokolt. Emellett egy valóban ügyes, jó képességű emberről van szó, aki bizonyára méltóbb lett volna shōguni címre, mint Yoritomo egyenesági leszármazottai. Harcban is bizonyította rátermettségét. 1204-ben a Taira klán ise-i ága támadást indított bakufu ellen, kihasználva annak belső megosztottságát, de Hiraga leverte a lázadást. Tomomasa megvádolta Hatakeyama Shigetada-t, hogy lázadást tervez a bakufu ellen. Shigetada bizalmasa volt Yoritomonak is és Yoriienek is. A lázadás hírére Makiko és a Maki család rávette Tokimasat, hogy tegyen megelőző lépéseket. Tokimasa pedig utasította fiait, Yoshitokit és Tokifusat, hogy büntesse meg őket. Yoshitoki közeli kapcsolatban állt Shigetadaval, és bár ellenkezett, de nem hallgattak rá, megindították a támadást. Nem sokkal később kiderült, nem is terveztek semmilyen lázadást.
1204 nyarán Tokimasa utasítására megölték Yoriiet, majd nekilátnak, hogy Sanatomot is eltávolítsák és helyére Hiraga Tomomasat ültessék. Masako és Yoshitoki azonban tudomást szereznek a dologról és megszöktetik Sanetomot nagyapja felügyelete alól. Miután bebizonyosodott Tokimasa árulása, lemond és száműzik Izuba, ahol haláláig (1215) élt. Tomomasaval pedig egy csapattest végzett Kyotoban.
De vajon mi lehetett az oka Tokimasa lázadásának? Elvégre Sanetomo tökéletes báb volt, akit ő maga ültetett oda. Emellett régensként neki volt a bakufuban a legnagyobb hatalma. Varley véleménye szerint az ok Tokimas és Yoshitoki-Masako között kialakult mélyebb ellentét volt, de nem ad használható magyarázatot. Azt viszont kifejti, hogy ezek az események milyen haszonnal járhattak a Hōjō család számára: „Shigetada és embereinek eltávolításával egy másik fontos család tűnt el a Hōjōk útjából, akiknek úgy alakult, hogy a birtoka a stratégiailag fontos Musashi tartományban volt. Továbbá, Tomomasa halálával, úgy tűnik sikeresen hárítottak el egy veszélyt, ami a legitimációjukat veszélyeztethette volna. Tomomasa is Minamoto leszármazott volt, méghozzá erős és határozott, nem hagyta volna, hogy irányítsák. Előfordulhat, hogy innentől a Hōjōk szükségét látták annak, hogy elkülönítsék a Minamotokat a shōguni hivataltól.”

(Még egy bejegyzés és befejezem ennek a résznek a tárgyalását.)

Szakirodalom:
Sansom, 374
Varley, 152, 153-154

4 megjegyzés:

  1. Zúgós fejjel nem a legjobb olvasmány asszem :) Ennyi szereplőt még ha arcuk lenne se tudnék most megkülönböztetni :)

    VálaszTörlés
  2. A magyar nyelvben ha kiejted a szóvégi utolsó magánhangzót idegen szónál, akkor nem kell kötőjel, -kukacoskodik- kiejtés szerint pakolod hozzá a ragot. Hatakeyama Shigetada-t --> Hatakeyama Shigetadát.

    VálaszTörlés
  3. Lívia és a helyesírás :D

    Amúgy be kell valljam, hogy így, külön-külön bejegyzéseben a te írásaidat elég nehéz kommentelni. Mindegyik bejegyzésen látszik a belé fektetett munka és energia, hiszen jóval részletesebb, mint amit erről tanultunk, vagy - legalábbis én - olvastunk.
    De olyan sok a név, olyan sok a fordulat, hogy szinte már szédülök.
    Azért nem adom fel :D

    VálaszTörlés
  4. Csilla: szegény te :( a te bejegyzésedinél nekem meg mindig bőghetnékem támad

    Livi: lehet, de én úgy nem szeretem. a helyesírási szabályok soha nem izgattak; ha nekem úgy nem jó, akkor nem írom úgy :P

    Mila: igen, szerintem is. Csak túl hosszú lenne és akkor azt unalmas lehet olvasni. Mondjuk valószínűleg így is XDDDD de azért köszönöm, h próbálkoztok :) hamarosan vége~

    VálaszTörlés