2011. március 1., kedd

A Hōjōk hatalomra kerülése II.

Hamarosan Yorrie súlyosan megbetegedett és ezzel felvetődött az utódlás kérdése. Yorrie három éves fia, Ichiman, akinek az anyja Hiki Yoshikazu lánya volt, vagy pedig Yoriie öccse, a 11 éves Sanetomo? A hatalom megosztása mellett döntöttek. Sanetomot kinevezték a nyugati területek 38 provinciájának élére, Ichimant pedig a Minamoto család fejének, a 28 északi és keleti birtok urává. Ez a felállás elégedettséggel tölthette el Yoshikazut. Az unokája a shōgun cím várományosa, és mivel fiatalkorú, ki fognak nevezni mellé egy tanácsadót, régenst, aki valószínűleg ő lesz. Ez a felállás azt jelentette, hogy Ichiman lesz a szamurájok igazi ura, mint a Minamoto család feje és megválasztható lesz a shōguni címre, viszont hatalmát mégiscsak korlátozni tudja majd Sanetomo nyugatról. Ez már kevésbé lehetett vonzó Yoshikazu számára, egyre azon sürgette a már beteg Yoriiet, hogy ölesse meg testvérét, nehogy hatalomra jusson. Ezt a beszélgetést Masako azonban kihallgatta, és megelőző csapásként kivégezték Yoshikazut. Ezután egy támadásban a Hiki család több fontos tagját is megölték és Ichiman is az életét vesztette. Yoriie borzasztó haragra gerjedve, elrendelte Tokimasa kivégzését. Azonban az erre küldött két harcos közül Wada Yoshimori nem volt rá hajlandó. A társa pedig nem tudta véghezvinni. Yoriiet lemondásra kényszerítették és helyét öccse, Sanetomo foglalta el 1203-ban. Mivel azonban még kiskorú volt, szükség volt egy tanácsadóra mellette, ezt a posztot pedig Tokimasa töltötte be. Az Azuma kagami október 9-i bejegyzésében beszélnek a mandokoro felállításáról, aminek a feje Tokimasa lett. Továbbá Tokimasat shikken-nek nevezi, ami eleinte a mandokoro vezetőjének volt a megszólítása, ám innentől, a Hōjōk uralma alatt, a régensi pozíciót is jelentette.

(Szakirodalom: Sansom, 372, 373)

7 megjegyzés:

  1. Azért még mindig elmosolyodom, amikor ezekről az intrikákról olvasok :) Kicsit nehéz is követni néha, hogy éppen ki akar kit megöletni.

    VálaszTörlés
  2. na hallod... amikor a fő-forrásomat, Sansom-ot olvastam, jöttem rá, h Hollywood és Co. sehol sincsenek. Játékgyártók nullák. Ha igazán véreset, brutálisat akar az ember olvasni, cselszövésekről, testvér-, szülő-, gyermekgyilkosságokról, akkor ki kell nyitni egy történelemkönyvet. :/

    VálaszTörlés
  3. Szia! azt megkérdezhetem, h akkoriban hány éves korig számított egy fiú kiskorúnak?

    VálaszTörlés
  4. hú, miket tudsz kérdezni :/ gőzöm sincs
    szerintem 10-12 éves korig. az, hogy Yoritomo már 30 volt, ha nem is számított vénembernek, azért már fiatalnak sem. Masako is a maga 20-25 évével vénlány volt, ahogy ma mondanánk

    VálaszTörlés
  5. igen-igen...nem éltek túl sokáig akkoriban az emberek...elképzelni se tudom, hogy hogyan lehetett akkoriban férfinak tekinteni egy 12-13 éves férfit, no és persze "rábízni" egy országot..eltekintve most a tanácsadóktól...:)

    VálaszTörlés
  6. én totál el tudom képzelni, ahogy ráadják a néhány számmal nagyobb "páncélt" és sisakot és küldik harcolni...

    VálaszTörlés